Tropokolagen Drink to kolagenowy suplement diety oparty na autorskiej, kompleksowej formule:
- kolagen wieprzowy* – 16 000 mg w jednej dawce (dawka dzienna) – największe stężenie na rynku
- woda mikrostrukturyzowana bezkontaktowo** – unikalna baza wspierająca wchłanialność składników aktywnych
- witaminy i inne składniki aktywne***
- formuła wzmacniająca skórę, włosy, paznokcie, stawy, mięśnie oraz układ trawienny, nerwowy i immunologiczny
*Kolagen wieprzowy:
Najbardziej zbliżony do ludzkiego – pod względem składu aminokwasów i struktury, co przekłada się na lepsze wchłanianie i wykorzystanie w organizmie.
Szersze spektrum aminokwasów – wspiera nie tylko stawy, ale także skórę, włosy, paznokcie, więzadła, ścięgna, mięśnie i tkanki miękkie.
Bezpieczeństwo – w przeciwieństwie do kolagenu wołowego nie niesie ryzyka prionów.
Przewaga nad kolagenem rybim i ptasim – kolagen rybi koncentruje się głównie na skórze, podczas gdy wieprzowy dodatkowo wspiera regenerację stawów i układu ruchu.
Powyższe fakty uzasadniają wybór kolagenu wieprzowego do Tropokolagen Drink, zapewnia on bowiem najwyższą biodostępność i skuteczność regeneracyjną.
**Formuła shota oparta jest między innymi na mikrostrukturyzowanej wodzie o podwyższonej biodostępności, która dzięki swojej unikalnej strukturze molekularnej znacząco wspiera efektywne wchłanianie kolagenu oraz pozostałych składników aktywnych, zapewniając ich szybkie i pełniejsze przyswajanie przez organizm.
***Dodatkowe składniki aktywne w Tropokolagen Drink
Witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5) są kluczowe dla procesów metabolicznych, naprawczych i energetycznych, wspierają metabolizm aminokwasów niezbędnych do biosyntezy kolagenu, a w połączeniu z kolagenem znajdują idealne zastosowanie w procesach regeneracji.
Witamina C jest kofaktorem hydroksylazy prolinowej i lizylowej – enzymów niezbędnych do stabilizacji potrójnej helisy kolagenu; odpowiada za dojrzewanie włókien kolagenu, bierze udział w odbudowie kolagenu oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Dzięki temu organizm nie tylko „dostaje cegiełki” (aminokwasy i peptydy), ale też uruchamia własne procesy regeneracyjne.
Pozostałe składniki aktywne i ich funkcje:
Imbir – pozyskiwany z certyfikowanych upraw (bez GMO), wspiera metabolizm i naturalną odporność organizmu
Kurkuma – jest naturalnym źródłem przeciwutleniaczy
Kwas ortokrzemowy – wspomaga syntezę kolagenu oraz poprawia elastyczność i wytrzymałość skóry, włosów i paznokci
Poniżej znajdziesz publikacje naukowe, potwierdzające właściwości i skuteczność składników Tropokolagen Drink:
GBA POLSKA Sp. z o.o., Laboratoria Badawcze – mikrobiologia – fizykochemia – sensoryka.
Sprawozdanie z badań nr: B/0/08/2025/1372/FM/1 {zobacz}
Yelkin I., Reszke E., Schroeder G.,
Glow Discharge Plasma as a Cause of Changes in Aqueous Solutions: The Mass Spectrometry Study of Solvation Processes of Ions, Asian Journal of Chemistry, Indie, 2020 r. {publikacja}
Virgilio N., Schon C., Modinger Y., Van der Steen B., Vleminckx S., van Holthoon F.L.,
Kleinnijenhuis A.J., Silva C.I.F., Prawitt J.,
Absorption of bioactive peptides following collagen hydrolysate intake: a randomized, double-blind crossover study in healthy individuals, Frontiers in Nutrition, Szwajcaria 2024 r. {publikacja}
Król-Kilińska Ż., Kulig D., Yelkin I., Zimoch-Korzycka A., Bobak Ł., Jarmoluk A.,
The effect of using micro-clustered water as a polymer medium, International Journal of
Molecular Sciences, Szwajcaria, 2021 r. {publikacja}
Król-Kilińska Ż., Kulig D., Zimoch-Korzycka A., Bobak Ł., Jarmoluk A., Jurić S.
Characterization of Biopolymer Hydrogels Prepared with Water Exposed to Indirect Plasma Treatment, International Journal of Molecular Sciences, Szwajcaria, 2021 r. {publikacja}
Shaji M., Rabinovich A., Surace M., Sales C., Fridman A.,
Physical properties of plasma-activated water, Plasma. Szwajcaria, 2023 r. {publikacja}
Mae de Leon P., Cabrera H.,
Analyzing porcine corneal xenograft compatibility: in silico insights on graft outcomes, Transplantology. Szwajcaria, 2024 r. {publikacja}
Kontofeorgis G.M., Holster A., Kottaki N., Tsochantaris E., Topsoe F., Poulsen J., Bache M.,
Liang X., Sorgenfrei Blom N., Kronholm J.,
Water structure, properties and some applications – a review, Elsevier – Chemical Thermodynamics and Thermal Analysis, Holandia, 2022 r. {publikacja}
Gerasymchuk Y., Wędzyńska A., Stręk W.,
Liquid “Syngas” Based on Supercritical Water and Graphite Oxide/TiO2 Composite as Catalyst for CO2 to Organic Conversion, Catalysis Letters, Niemcy, 2022 r. {publikacja}
Schlegel H.B., Frisch M.J., Trucks G.W., Pople J.A.,
Structure and Stability of Water Clusters (H₂O)ₙ, n = 8–20: An Ab Initio Investigation, The Journal of Physical Chemistry A. USA, 2001 r. {publikacja}
Skov K., Oxfeldt M., Thogersen R., Hansen M., Bertram H.C.,
Enzymatic Hydrolysis of a Collagen Hydrolysate Enhances Postprandial Absorption Rate-A Randomized Controlled Trial, Nutrients, Szwajcaria, 2019 r. {publikacja}